Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • OctavianCiety
    Classic
    • 2012
    • 6

krzynol czekamy na ciebie, bo jak ktoś to będzie miał pierwszy to na pewno będziesz to ty
  • Mariow
    Drive
    • 2011
    • 44

Panowie takie pytanie jako fachowcy i użytkownicy różnych marek może coś doradzicie lub wypowiecie swoje zdanie bardzo dla mnie pomocne.

Aktualnie jestem nastawiony na Octawię III kombi 1,4 TSI Ambiente cena zakupu około 75 000 jestem przekonany co do zakupu tak na 90 %, ale wiadomo rozważam też inne marki czy macie jakieś inne typy, alternatywy warte uwagi ?
    Oczywiście budżet gra tu pierwsze skrzypce, ale chodzi mi głównie czy za taką cenę można mieć coś "lepszego" od Octavii .
    Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi.

Komentarz

• witachu
      L&K
      • 2011
      • 1319

Mariow, musisz bardziej sprecyzować, czy to ma byc auto rodzinne, czy zeby samemu jeździć no czy ma byc funkcjonalne, czy moze bardziej takie efektywniejsze z mniejszym nastawieniem na na funkcjonalność itd i co cie skłania do OIII?
      OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
      (znajdź również na fb)

Komentarz

• Mariow
        Drive
        • 2011
        • 44

Zdecydowanie rodzinne, 4 osobowa rodzina, wyjazdy wakacyjne, weekendowe itp.
        Głownie chodzi o dużą pojemność, przestrzeń no i radość z jazdy oczywiście.
        W miarę ekonomiczne i tanie w utrzymaniu, napewno w przypadku zakupu nowego posłuży mi na długi okres czasu ok 10 lat, przebiegi roczne rzędu 15 000 km.
        W Octawii generalnie podoba mi się szeroko rozumiany "dezajn" funkcjonalość, wielkość, w miarę przystępna cena w odniesieniu do wyposażenia.
        Jedynie to bezawaryjność silnika stosunkowo nowej konstrukcji troszkę budzi moje wątpliwośc.
        Dlatego też pytam co bu tu można jeszcze brać pod uwagę.

Komentarz

• hetman72
          Classic
          • 2012
          • 32

Jeśli mogę doradzić, pomyśl nad Hyundaiem i30 w wersji długiej - tylko niestety benzynowe silniki są takie sobie, za to diesle są naprawdę super (miałem), ale cena zabija. Fajne w nich jest to, że są w miarę proste, nic lub niewiele się psuje. Prowadzi się bardzo dobrze. Ale przy twoich przebiegach to diesel nie za bardzo, zostaje benzyna a to już trochę inna jazda (dotyczy to też Kii)

Komentarz

• Mariow
            Drive
            • 2011
            • 44

Brałem pod uwagę te marki ale tylko z silnikami 1,6 GDI, disel przy moich przebiegach nie opłaca się cenowo zbyt wysoko. Ale właśnie te silniki nie bardzo, to chyba przestarzała konstrukcja i trochę to spala.

Komentarz

• ELM0
              Ambiente
              • 2013
              • 224

Mariow, miałem podobny dylemat i podobne zapatrywania. We wtorek będę szczęśliwym posiadaczem octavi 8)
              Octavia III Combi 1.4 TSI Brąz Topaz

Komentarz

• Mariow
                Drive
                • 2011
                • 44

A co Cię przekonało jednak do Octawii ?

Komentarz

• mac_aaron
                  Elegance
                  • 2012
                  • 984
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Za 75000 spokojnie kupisz 1.4TSI Elegance i jeszcze parę dodatków zmieścisz w cenie, jak dobrze poszukasz po salonach to 10-11% rabatu dostaniesz! Czyli spokojnie możesz zakładać, że kupisz auto warte jakieś 83.000 cennikowo.

Komentarz

• Mariow
                    Drive
                    • 2011
                    • 44

No Elegance to raczej trudno będzie za 1,4 kombi Ambiente z Amaizing mi zaśpiewali 75 000.

Komentarz

• Łabik
                      Rider
                      • 2013
                      • 346
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja miałem ten sam problem. Też szukałem auta praktycznego z w miarę oszczędnym benzynowym silnikiem na 8-10 lat, moje przebiegi roczne to 10-12tyś km.
                      Wybierałem między Fordem Focusem, Oplem Astrom i Octaviom.
                      Wygrała Octavia a zaważył o wyborze przestronny bagażnik, największa ilość miejsca niż u konkurencji. Jeżeli chodzi o silnik 1.4Tsi to miło mnie zaskoczył, swoim spalaniem oraz elastycznością. U konkurencji rozważałem silniki 1.6 ECOBOOST w Focusie i 1.4 Turbo w Astrze.
                      Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                      http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• mac_aaron
                        Elegance
                        • 2012
                        • 984
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Mariow
                        No Elegance to raczej trudno będzie za 1,4 kombi Ambiente z Amaizing mi zaśpiewali 75 000.
                        No tak bo:
                        1.4 ambition+amazing = 82700
                        1.4 Elegance = 82350

Cena ta sama, więc za oba zapłacisz ~75000. Sprawdź, który się bardziej opłaca pod względem listy wyposażenia.
                        Np. Elegance ma 17" felgi, a Ambition 16". Jeśli masz za tyle samo 2 wersje, to raczej warto brać wyższą.

Komentarz

• ELM0
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 224

Zamieszczone przez Mariow
                          A co Cię przekonało jednak do Octawii ?
                          w porównaniu do konkurencji to obszerne wnętrze i
                          silnik no i upust który udało mi się zgarnąć wraz z dodatkowym wyposażeniem.

Ps. Zbyt blisko opla jestem aby go kupić.... :diabelski_usmiech

Komentarz

• Rok z Bagien
                            L&K
                            • 2010
                            • 1172

W tym budżecie znajomy kupił Golfa VII Combi, 1.4 Tsi 122 Km, Comfortline plus dodatki.
                            A wybierał spośród:
                            Superba 1.8 Tsi Active plus dodatki
                            Octavii 1.4 Tsi Ambition plus dodatki
                            Toyota Auris Combi jakaś środkowa specyfikacja 1.6 benzyna

Komentarz

• ELM0
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 224

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                              W tym budżecie znajomy kupił Golfa VII Combi, 1.4 Tsi 122 Km, Comfortline plus dodatki.
                              A wybierał spośród:
                              Superba 1.8 Tsi Active plus dodatki
                              Octavii 1.4 Tsi Ambition plus dodatki
                              Toyota Auris Combi jakaś środkowa specyfikacja 1.6 benzyna
                              golfa sylwetke i wnętrze trzeba lubić 8)

Komentarz

• polrob
                                Rider
                                • 2013
                                • 535
                                • Superb III (3V3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez mac_aaron
                                No tak bo:
                                1.4 ambition+amazing = 82700
                                1.4 Elegance = 82350
                                Nie wiem jak ty to liczyłeś ale
                                1.4 ambition+amazing = 80750
                                1.4 Elegance = 82350
                                Co nie zmienia faktu że chyba warto dopłacić te 1600 zł do wersji elegance
                                jest Skoda Superb 3 1.4TSI Ambition RP 2016 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=92672
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Kombi MY2015 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=86583
                                była Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE MY2013- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69198

Komentarz

• Łabik
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 346
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W moim przypadku musiałbym dopłacić do wersji Elegance 2000zł. Ale wybrałem ambition i doposażyłem ją tak że ma oprócz alu 17 i spryskiwaczy reflektorów (na alu 17 i spryskiwaczach mi nie zależało) wszystko co elegance. A za różnicę dokupiłem zimówki i felgi stalowe.
                                  Ale każdy kupujący auto myśli i liczy kasę po swojemu.
                                  Tak że jeden będzie wolał wyższą półkę wyposażenia, a drugi coś dokupić do auta.

Komentarz

• mac_aaron
                                    Elegance
                                    • 2012
                                    • 984
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

[quote="polrob"]
                                    Zamieszczone przez mac_aaron
                                    Nie wiem jak ty to liczyłeś ale
                                    1.4 ambition+amazing = 80750
                                    1.4 Elegance = 82350
                                    Co nie zmienia faktu że chyba warto dopłacić te 1600 zł do wersji elegance
                                    Pomyłka - do ambition dodałem metalik przy konfiguracji.
                                    Co nie zmienia faktu, że można utargować z 82350 na 75000.

Komentarz

• robi1
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 30
                                      • Seat
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A może coś takiego http://www.seat-auto.pl/content/pl/b.../pricings.html
                                      Fajny desing i kombi.
                                      Albo coś takiego http://www.seat-auto.pl/content/pl/b.../discover.html mam osobiście.
                                      Dla 4 osobowej rodziny super. Szczegolnie wygodnie dla siedzacych z tyłu siedzenie jest proste i umieszczone wysoko a nie pod kątem. Też wybierałem miedzy Octavią a Seatem ale wg. mnie Altea XL jest bardziej funkcjonalna dla rodziny i w standardzie ma lepsze wyposażenie. Mam klime automatyczną stoliczki w siedzeniach i stolik w podlokietniku z tylu itp. Komfort jazdy jest super, siedzi się wysoko jest dobre wyciszenie i dynamika. Ja mamz dieslem ale spokojnie moze być z 1.4 lub 1.2 TSI. Ja kupowałem dwa lata temu jak Seat należał do Poloczka i byly słabe rabaty ale teraz przejął go VW to można ponegocjować.

Komentarz

• Mariow
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 44

Opcja całkiem ciekawa ten Leon ST tylko przypuszczam że za 75 000 ciężko będzie opcję STYLE wynegocjować bo to za nowe auto.
                                        Nawet konfiguratora na stronie jeszcze nie ma, po cenniku to wychodzi praktycznie to samo co Octawia III z podobnym wyposarzeniem tylko czy dadzą 10% upustu ciekawe.
                                        A tak z ciekawości to silnik 1,4 TSI 122 km to też nowa jednostka na pasku, czemu Skoda nie ma tego silnika ?

Komentarz

• robi1
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 30
                                          • Seat
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Style 1.4 tsi 122km w cenniku 76800 bez rabatu. A rozrzad na pasku na 99 %. Nie wiem tylko ile miejsca jest z tylu, bagazik jest duży i funkcjonalny.

Komentarz

• Ralfik
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 225
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

A zastanawiał się ktoś nad nową corollą?

Komentarz

• Mariow
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 44

Właśnie przeglądałem sobie ofertę wyprzedaży Toyoty i Auris Kombi z silnikiem 130 km benzyna i z fajnym wyposarzeniem Premium z pakietem Comfort i lakier metalik wychodzi 74 000. Ciekawe czy ta wyprzedaż tylko na papierze czy coś mają w rzeczywistości na salonach.
                                              Cena całkiem ciekawa, a jak to jeździ ma ktoś doświadczenia. Nigdy nie jechałem Aurisem, a z takim silnikiem to wogóle i jak wogóle wyglada toyota jeżeli chodzi o jakość wnętrza w porównaniu do Octawii ?

Komentarz

• Łabik
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 346
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Oglądałem Toyte Auris całkiem fajne auto, jakość wykonania wnętrza na wysokim poziomie, nawet wydaje mi się że chyba lepsze niż w Octavi.
                                                Tylko jak skonfigurowałem sobie ją w podobnej opcji co octavie to wychodziła chyba z 10tyś więcej, nie pamiętam już dokładnie bo wyrzuciłem ofertę sprzedawcy.

Komentarz

• ELM0
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 224

Łabik, można wiedzieć ile wyceniono u Ciebie - "Zamówiona Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki"?

Komentarz

Pracuję...